PDA

Επιστροφή στο Forum : διδασκαλία - εκπαίδευσηTHODORIS1982
30-09-11, 20:18
Είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία το καναρίνι φωνής (χαρζ-μαλινουά-τιμπράντο) αλλά και ο εκτροφέας ετοιμάζεται για τους διαγωνισμούς.

Η διαδικασία αυτή χωρίζεται σε δύο περιόδους την φάση διδασκαλίας και τη φάση εκπαίδευσης.Οι δύο όροι ταυτίζονται στο μυαλό των περισσοτέρων παιδιών που αρχίζουν να εκτρέφουν αυτές τις κατηγορίες πουλιών και τις περισσότερες φορές παρερμηνεύονται. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το ίδιο πράγμα.Στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορερτικές διαδικασίες.

Η διδασκαλία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα νέα πουλία - οι μαθητές μαθαίνουν το τραγούδι από τα ενήλικα αρσενικά πτηνά. Η φάση αυτή ξεκινάει από την μέρα εκκόλαψης του νεοσσού και ολοκληρώνεται με τον εγκλωβισμό τους στα κλουβιά διαγωνισμού στα τέλη Οκτώβρη.

Η εκπαίδευση είναι η διαδικασία κατά την οποία μαθητές και εκτροφέας ετοιμάζονται για την δύσκολη διαδικασία του διαγωνισμού. Στη φάση αυτή τα πουλιά ηρεμούν και κάνουν πρόβες για την αυλαία του διαγωνισμού.Εϊναι η φάση κατά την οποία το πουλί έχει ήδη μάθει το τραγούδι του και ο εκτροφέας του το εκπαιδεύει για το πότε πρέπει να τραγουδάει.


Μιας και διανύουμε την περίοδο κατά την οποία τα πουλιά ολοκληρώνουν την πτερόρια και σιγά σιγά καλούνται να αποδώσουν σε μία ακόμα δύσκολη διαδικασία θα ήταν ωραίο να συζητήσουμε οι ενδιαφερόμενοι για τις δύο φάσεις.

Σε λίγες μέρες οι εκτροφείς καναρινιών χρώματος και εμφάνισης θα αρχίσουν να μας βομβαρδίζουν με όμορφες φωτογραφίες ,μία καλύτερη από την άλλη.

Μπορούμε και εμείς να μοιράσουμε λίγο από τη μαγεία των καναρινιών φωνής ,να συζητήσουμε μεταξύ μας τρικ και κολπάκια που εφαρμόζουμε (νεόι και παλιοί ,πρωταθλητές και αρχάριοι )ώστε οι μικροί μας τραγουδιστές να είναι έτοιμοι για τη πίστα

THODORIS1982
01-10-11, 13:06
Θα ξεκινήσω λοιπόν εγώ μιας και οι υπόλοιποι είναι ολίγον ντροπαλοί.
Προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε διαγωνισμό ευελπιστώ φέτος πρώτα ο θεός να είμαστε καλά. Έχω κάποια πράγματα που ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω αλλά και κάποια που έχω στο μυαλό μου να κάνω. Αυτά στηρίζονται σε κάποια πράγματα που έχω διαβάσει σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά και από συζητήσεις που κάνω κατά καιρούς με φίλους εκτροφείς. Η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό είναι για την εμπειρία αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σίγουρα κάποια πράγματα μπορεί για πολλούς να είναι λάθος και ίσως κάποια πράγματα από αυτή την τακτική να μην τα ξαναεφαρμόσω.

Ξεκινάω λοιπόν

Διατροφή. Έχω παρατηρήσει ότι τα μαλινουά παρόλο που τα στεγάζω σε κλούβα μέτρου παίρνουν βάρος πολύ εύκολα. Οπότε την περίοδο αυτή του Σεπτεμβρίου έχω κόψει την αυγοτροφή και τα αυγά από όλα τα πουλιά.Τα πουλιά σιτίζονται αποκλειστικά με ένα μείγμα σπόρων το οποίο δίνω αυτούσιο ,όυτε προσθήκες ,ούτε αφαιρέσεις. Σκέφτομαι όμως να βπηθήσω λίγο τα πουλιά δίνοντας ψιλο καναβουράκι.Αυτό θα το κάνω μιας και η θερμοκρασία ήδη πέφτει στη Λάρισα και πολλά πρωινά έχουμε 12-15 βαθμούς αλλά και γιατί σε μερικές ιστοσελίδες έχω διαβάσει κατά καιρούς ότι με τη διαδικασία του εγκλωβισμού πολλά πουλιά από το στρες χάνουν βάρος.Επιπρόσθετα στα πουλιά ακολουθώ κατά γράμμα το πρόγραμμα γνωστής εταιρίας

Τεχνικες εργασίες. κανονικα πρεπει να ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό του διαγωνισμού. Φέτος δεν έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα καθώς όλος ο εξοπλισμός είναι καινούριος οπότε το μόνο που θα κάνω είναι ψεκασμός τους με chevitren για προληπτικούς λόγους απλά καθώς όλος ο εξοπλισμός βρίσκεται στο υπόγειο αυτή τη στιγμή.
Εδώ και κανά μήνα η πολυκατοικία απέκτησε τον καθαριστή της.Από τη στιγμή που δε τα παίρνει κανείς τα διαφημιστικά φυλλάδια προκειμένου να τα πατάμε ,τα παίρνει η μούρη μου. Έτσι απέκτησα χορηγούς τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών.Τα μαλινουά μου τους ευχαριστούν.:)
Αυτα τα φυλλάδια σκοπεύω να τα κόψω σε λίγο καιρό στο μεγεθος του συρταριού που έχουν τα κλουβιά.


Πουλιά .Μιας και είναι η πρώτη χρονιά χρησιμοποιώ σαν μαθητές όλα τα αρσενικά πουλιά και όχι μόνο τα φετεινά. Σε έναν όροφο της κλούβας μου έχω συγκεντρώσει όλα τα μικρά μου μαζί με τους μπαμπάδες τους. Και δίπλα σε αυτή έχω σε ένα κλουβί το πουλί που χρησιμοποιώ ως δάσκαλο.Δε με έχει απασχολήσει ακόμα το τι λέει ο κάθε αρσενικός ,ούτε τι λέει ο δάσκαλος μιας και δεν έχω την εμπειρία ακόμα για κάτι τέτοιο. Το μόνο που κάνω είναι να ταίζω τα πουλιά και να τα καθαρίζω χωρίς να τα ενοχλώ πολύ.Πολλές φορές περνάω από δίπλα τους ή πίνω το καφεδάκι μου μαζί τους ώστε να συνηθίζουν την παρουσία ανθρώπων. Το σίγουρο είναι ότι όποιος θα πιει καφέ μαζί μου τον Οκτώβρη θα ξεπαγιάσει στο μπαλκόνι.Θέλω να βλέπουν ανθρώπους συνεχως ώστε να είναι ήρεμα. Μια εργασία που κάνω είναι να έχω ένα χαρτάκι και να σημειώνω τα νούμερα των πουλιών που κελαηδάνε. Δε τα πιάνω με το χέρι μου περιμένω να γυρίσει το δαχτυλίδι του αρσενικού έτσι ώστε να μπορώ να διαβάζω το νούμερο.
Γύρω στις 15 του μηνός θα βάλω όλα τα πουλιά αυτής της κλούβας στα κλουβάκια ,όλα στο φως και όλα να βλέπονται.Θα μείνουν έτσι για ένα 15 ήμερο έτσι θα ξεχωρίσω την ήρα από το σιτάρι.Πουλί που δε κελαιδάει στην κλούβα πίσω έτσι όταν θα γίνει ο εγκλωβισμό τους όλα θα είναι σίγουρα κατά μεγάλο ποσοστό αρσενικά.
Την ήρα θα την τσεκάρω απά για το φύλο τους με διάφορους μεθόδους . Τα θηλυκά θα τα κρατήσω και τα αρσενικά που δεν δείχνουν διάθεση για τραγούδι ,θα είναι η ομάδα Β αρσενικών ,τα οποία θα τους δώσω μια ευκαιρία ακόμα με cd. Aν είναι στην κοσμάρα τους πιθανόν θα με αποχαιρετήσουν.

Αυτά για αρχή.

jimi gats
01-10-11, 16:29
Τέλη Σεπτεμβρίου ξεχωρισα τα αρσενικά απο τα θηλυκά.Δε δυσκολευτηκα γιατι απο νωρις τα περισσοτερα εδειξαν το φύλλο τους.
Αυτη τη στιγμή τα εχω σε ζευγαρωστρες ανα δυο με το χωρισμα και το πλαστικο δε βλέπονται..Ολα ειναι σε καλο επιπεδο οσον αφορα την υγεια τους και το βαρος..
Απο τα 6 αρσενικα τα 2 λένε σε επιπεδο διαγωνισμού τα υπολοιπα εχουν καλα στοιχεια αλλα ακομα δε καθαρισαν.
Η διατροφη που ακουλουθώ είναι η εξης:Το κλασσικο μιγμα γνωστης εταιρειας στο οποιο απο τα τελη Σεπτεμβριου εχω προσθεσει εξτρα ρουπσεν.Αυτη τη στιγμη το μιγμα μου ειναι μισο κεχρι μισο ρουπσεν και περιεχει μικρη ποσοτητα λιναρι-βρωμη .Μεσα οκτωβρη θα αυξηθει επιπλεον το ρουπσεν.Στην Εκπαιδευση το ποσοστο ρουπσεν θα εχει φτασει να πλειοψηφεί.Απο του χρόνου θα φτιάχνω μονος το μιγμα με τα ποσοστα που εγω θέλω...
Αυγοτροφή δινω 2 φορές το μήνα μικρη μερίδα..Φρουτο μια φορα την εβδομαδα .
Περι τα τελη οκτωβρη στη ονομαστικη μου εορτή θα τα εγκλωβίσω.Θελω να πω οτι τα πουλια βρισκονται σε ημιφως αν και εχω τεχνητο φωτισμο..Φως δε θα αναψω καθολου παρα μονο την περιοδο της προετοιαμσιας για την αναπαραγωγη.
Αυτο το φως θα το μειωσω σταδιακα με ενα υφασμα στα τζαμια...Τα πουλιά στην αρχη θα βρισκονται στις βαλιτσες το ενα θα βλεπει το αλλο κα ι σταδιακα θα σκοτεινιαστουν ...
1 φορα την ημερα το πρωι (πολυ πρωι)θα βγαινουν απο τις βαλιτσες για να τρωνε ..Στη διαρκεια της ημερας σε ασχετα διαστηματα για κανα 20 λεπτο σε δυνατο φως και σε διαφορετικα δωματια θα βγαινουν κατα μοναδα η και 4αδα για ακροαση...
Ετσι τα εχω στο μυαλο μου ,δυσκολο να σας τα μεταφερω οπως θα ηθελα...

THODORIS1982
01-10-11, 23:46
Στις βαλίτσες σου ,τα διαχωριστικά βγαίνουνε?

όταν λες να κάνουν μπάνιο τι εννοείς ? βάζεις μπανιέρες μέσα στα κλουβιά διαγωνισμού?

jimi gats
02-10-11, 00:09
Τα διαχωριστικα μπαινουν μεσα συρταρωτα..Οσο για το μπανιο :))) λαθος ....οχι φυσικα δε μπαινουν μπανιερες ..κεκτημενη ταχυτητα .Το διορθωνω.Αλλας ας αφησουμε ασχολιαστο το τι κανει ο καθενας και ας δουμε και τι κανουν οι αλλοι.

THODORIS1982
02-10-11, 00:53
Το όποιος ντρέπεται δε παντρεύεται το λέτε στην Καρδίτσα? αν δε ρωτήσεις πως θα μάθεις ?
Δε μου αρκεί μόνο το τι κάνουν στην διδασκαλία- εκπαίδευση οι άλλοι ,αλλά και το γιατί το κάνουν.

Στις δικές μου βαλίτσες δε ξέρω αν βγαίνουν ή όχι τα διαχωριστικά ,αλλά αν βγαίνουν για κάποιο λόγο θα βγαίνουν.

Για το μπάνιο δε σου το πα για να το διορθώσεις . Τόσο καιρό δε μου είχε περάσει από το μυαλό αυτή η λεπτομέρεια

πρέπει να κάνουν μπάνιο ή όχι?

smaragda
02-10-11, 09:50
Να πω και εγω τι κανω σχετικα με διδασκαλια και την εκπαιδευση.Καθε πουλι οταν φευγει απο τους γονεις του ξεχωριζω το φυλλο του και μπαινει στην αναλογη κλουβα(αρσενικα η θυλικα)η κλουβα που μπαινουν τα αρσενικα ειναι σε αλλο χωρο οπου δεν εχουν καμμια επαφη με τον χωρο που γινεται η αναπαραγωγη,μεσα στην κλουβα απο τα τελη απριλιου εχουν μπει οι δασκαλοι,στην αρχη θελουν προσοχη γιατι οι δασκαλοι ειναι πυρωμενοι και μπορει να τα κανουν ζημια,η διατροφη τους ειναι πλουσια καθε μερα αυγοτροφη και μερικες φορες φρουτα και λαχανικα μεχρι τα μεσα αυγουστου οπου σιγα-σιγα σταματω εντελως την αυγοτροφη και το μιγμα σπορων ασπουρι ρουπσεν νιζερ παραληλα χαμηλωνω και το φωτισμο στο χωρο.Οταν οι δασκαλοι εχουν πτεροροια αποσυρονται απο την κλουβα σε ησυχο μερος και τους επαναφερω μετα αφου τους ακουσω πρωτα,απο 20 οκτωβριου και μετα μπαινουν στα κλουβακια και τα βαζω κατω στο δαπεδο ολα διπλα-διπλα για 2-3 μερες και στη συνεχεια μπαινουν στα ραφια χωρις χωρισμα για αλλες 3-4 μερες περιπου μετα βαζω τα χωρισματα και μια κουρτινα μπροστα και σταδιακα εχουν πληρη σκοταδι τοτε θελουν προσοχη να μη χασουν τον προσανατολισμο τους.Καλη επιτυχια σε ολους.

THODORIS1982
02-10-11, 12:28
Δηλαδή Γιάννη τους δασκάλους σου ,τα μικρά τους ακούνε μόνο στο μεσοδιάστημα απογαλακτισμού -πτερόριας και τους επαναφέρεις με το που ξεκινά η εκπαίδευση?

Γιατί ξεκινάς τη διαδικασία βάζοντας τα μικρά στο δαπέδο?

smaragda
02-10-11, 23:22
Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να παρασυρθουν οι δασκαλοι απο τα μικρα στην πτεροροια και ετσι τα αποσυρω, και ειδικα αν ειναι μικροι σε ηλικια ειναι πιο ευκολο,αφου δεν τραγουδανε δεν εχη σημασια αν ειναι μεσα η οχι.Πτεροροια συνηθως κανουν μεσα ιουλιου μεχρι μεσα σεπτεμβριου οποτε μπαινουν ενα μηνα πριν ξεκινηση η εκπαιδευση και ειναι η στιγμη που κανουν υπενθυμιση στα μικρα το ρεπερτοριο τους.Στο δαπεδο τα βαζω για να νιωθουν παλι ολα μαζι γιατι ετσι εχουν συνηθησει και να εξοικιωθουν πιο ευκολα με τα κλουβακια τους ειναι μικρα σε ηλικια και στρεσαρονται πολυ ευκολα.

THODORIS1982
02-10-11, 23:44
To δάσκαλο τον έχω έξω από την κλούβα ,γιατί όταν τον είχα μέσα μάλωνε με τους μπαμπάδες. Δε ξέρω τι είπε ,πότε το είπε και λοιπά απλά τα μικρά έχουν ξεθαρέψει και πάνω κάτω κατά 90% ξέρω ποια πουλιά είναι αρσενικά και ποια θυληκά.Τα μεγάλα δεν έχουν ακόμα το ίδιο θάρρος.Το καλό είναι ότι υπάρχει ηρεμία τουλάχιστον όσο είμαι στο σπίτι.Δε βλέπω καυγάδες.Το καθένα κάθεται στη μεριά του και κελαιδά.Βέβαια τα μικρά έχουν μια τάση να πηγαίνουν στο εμπρόστιο μέρος της κλούβας και δε με φοβούνται συνεχίζουν να κελαιδάνε. Αυτό είναι καλό ? να δοκιμάσω να βλέπουν επισκέπτες σιγά σιγά ή θα τα στρεσάρω?
Πολλές φορές κάποια από τα μικρά πηγαίνουν στη γωνία της κλούβας δίπλα στο δάσκαλο ,δεν έχω προσέξει ποια το κάνουν ,αλλά στις φάσεις αυτές δε κελαηδάει κανένα πουλί.

Με το μπάνιο τι κάνουμε ,όταν τα πουλιά μπούν στα κλουβάκια? Το κόβουμε μαχαίρι?

Sorry που σε ζαλίζω με πολλές ερωτήσεις ,απλά είσαι ο μοναδικός που μπήκες στη διαδικασία να πεις κάτι για να μας βοηθήσεις.

Αυτό το κόλπο με τους δασκάλους σου ,εγώ δε το έκανα και περάσανε όλα μαζί πτερόρια .Γενικά δεν έκανα κάτι το διαφορετικό στο δάσκαλο από αυτά που κάνω στα υπόλοιπα πουλιά.Αν θυμάσαι ψαχνόμουνα για το αν πρέπει να ζευγαρώσει ο δάσκαλος ή όχι.Τελικά τον ζευγάρωσα ,επειδή ήταν πουλί του 2008 και ήθελα να πάρω απόγονο από το αίμα του.

Τhanks για τη βοήθεια καλή επιτυχία στους διαγωνισμούς.

smaragda
03-10-11, 00:19
Καλο ειναι ο δασκαλος να ειναι μεσα με τα μικρα,δυσκολα παιρνουν τα μικρα φωνες απο εξω οταν εχουν διπλα τους αλλα πουλια που τραγουδανε,το οτι ειναι τα πουλια ηρεμα ειναι καλο αφωσιονονται πιο πολυ στο τραγουδι παρα στους τσακωμους,τα μπανια στα κλουβακια τα ξεχναμε τοτε εχουμε μονο φαι και τραγουδι.Και για χαρτι στους πατους απο τα κλουβακια που λες να βαλεις δεν κανει,ξυλαρακι η αμμο ειναι το ιδανικο.

ROSSIGNOL
07-10-11, 20:24
Θοδωρή τακυριότερα που χρειάζεται ένας νέος εκτροφέας τα έχεις ήδη γράψει στην αρχή πουξεκίνησες αυτό το θέμα.

(Η διδασκαλία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα νέα πουλία - οι μαθητέςμαθαίνουν το τραγούδι από τα ενήλικα αρσενικά πτηνά. Η φάση αυτή ξεκινάει απότην μέρα εκκόλαψης του νεοσσού και ολοκληρώνεται με τον εγκλωβισμό τους στακλουβιά διαγωνισμού στα τέλη Οκτώβρη.

Η εκπαίδευση είναι η διαδικασία κατά την οποία μαθητές και εκτροφέαςετοιμάζονται για την δύσκολη διαδικασία του διαγωνισμού. Στη φάση αυτή ταπουλιά ηρεμούν και κάνουν πρόβες για την αυλαία του διαγωνισμού.Εϊναι η φάσηκατά την οποία το πουλί έχει ήδη μάθει το τραγούδι του και ο εκτροφέας του τοεκπαιδεύει για το πότε πρέπει να τραγουδάει).

Αυτό που εγώ μπορώ να συμπληρώσω στα "γραφομενασου" είναι ότι οεκτροφέας τον Μαλινουά χρειάζεται να έχει λήγει εμπειρία στο αυτή και ναγνωρίζει όλο το ρεπερτόριο που έχει ένα Μαλινουά, από εκεί και μετά ακούγονταςτα νεαρά μαλινουά μπορεί να ξεχωρίσει τους καλους μαθητές που έχουν ποιότητακαι όρεξη για να τραγουδήσουν καλλίτερα από τους πατεράδες και τους παππούδες,οποτε αν διαλέξουμε ορισμένους μικρούς που δείχνουν αυτά τα κριτήρια τουςβγάζουμε από το κοπάδη τους απομονώνουμε σε ένα άλλο μέρος που δεν πρέπει ναακούνε κανένα άλλο μαλινουά εκτος από τον δάσκαλο που έχουμε για να τα βοηθήσεινα γίνουν καλλίτερα,
όσο για την προπόνηση πρέπει να τα βάζουμε στο τραπέζι το λιγότερο τριςφορες την ημερα για δέκα η δεκαπέντε λεπτά και πάντοτε σε διαφορετικές ώρες"ουτοσοστε" να μαθαίνουν να τραγουδάνεοποιαδήποτε στιγμή τα έχουμε βάλη σε τραπέζι, εμείς που θα τα ακούμε πρέπει ναμην είμαστε μακριά για να συνηθίσουν να τραγουδάνε χωρίς να φοβούνται, καιειδικά να κουνάμε τα χερια σαν να ξύνουμε το κεφαλή η να πάρουμε ένα στυλο μεμια κόλα χαρτί που κάνει λίγο θόρυβο γράφοντας τους πόντους σαν να είμαστε η κρητέςμε αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε καλλίτερα τα πουλια και αυτά συνηθίζουν νατραγουδάνε και ας κουνάμε τα χερια δεν σταματάνε από φόβο η από κάτι άλλο.

THODORIS1982
07-10-11, 21:38
Οπότε στη φάση της εκπαίδευσης το παν είναι τα πουλιά να μην φοβούνται και ο στόχος μας είναι να τραγουδούν ανά πάσα στιγμή.

το πουλί δάσκαλος στην εκπαίδευση που πρέπει να βρίσκεται?

Υπάρχει περίπτωση τα μικρά να καπελώσουν το δάσκαλο ? και αν ναι τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση?

Οι υπόλοιποι (τιμπραντάδες -χαρζάδες ) του φόρουμ ,πως διαχειρίζεστε τα πουλιά?

ROSSIGNOL
07-10-11, 22:32
Bάζης το κάθε ποuλή στο κλουβί του διαγωνισμού το ένα διπλα στο άλλο χωρίς να έχουν την δυνατότητα να βλέπονται μετάξι τους, το ίδιο γίνετε και με τον δάσκαλο βάζουμε το κλουβί όσο μπορούμε στην μέση τον άλλον κλουβιών για να μοιράζεται η απόσταση με τους μαθητές.
Αν εxις ξεχωρίσει πολλά μικρά που έχουνπιθανότητα γιά καλά αποτελέσματα προσπαθείς νά κάνεις τετράδες αν όχι μπορείς νά κάννης δυάδες, ανπάλη δεν συμβαδίζουν στο τραγούδι τότες τά κάννης μονά με την μονη διαφορά ότιγιά τά μονά πρέπει να τά ανακατεύεις και να μην τά βάζης στο τραπέζι όλο ταίδια, δηλαδή να βάζης πάντα διαφορετικά γιά νά μην μαθαίνει το ένα το άλλο όπωςη δυάδες και η τετράδες.

karadadi
07-10-11, 23:49
Μετά τον απογαλακτισμό των μικρών από τους γονείς, ξεχωρίζω συνήθως (όσο είναι δυνατόν βέβαια) τα αρσενικά από τα θηλυκά. Τα θηλυκά πηγαίνουν σε μεγάλη κλούβα πτήσης ενώ τα αρσενικά μπαίνουν σε μικρότες κλούβες 1,20 μ περίπου, με τους δασκάλους τους.
Δεν κρατώ μόνο μια γραμμή τραγουδιού. Εκτρέφω πουλιά με διαφορετικά ρεπερτόρια. Το κάθε νεαρό αρσενικό πηγαίνει με τον αντίστοιχο δάσκαλο.
Αφού ολοκληρωθεί η πτερόροια μεταφέρω τα αρσενικά σε άλλο χώρο πάλι με τους δασκάλους τους και περιορίζω κάπως το φως. Παραμένουν εκεί μέχρι τέσσερεις εβδομάδες πριν την πρώτη κρίση. Στη συνέχεια τα εγκλωβίζω. Συνήθως τοποθετώ κοντά συγγενή πουλιά , αδέρφια, ξαδέρφια, ετεροθαλή αδέλφια κ.τ.λ. Δυο με τρεις μέρες παραμένουν χωρίς χωρίσματα για να προσαρμοστούν και έπειτα μπαίνουν τα χωρίσματα. Σταδιακά μειώνω το φως με κουρτίνες που χρησιμοποιώ. Απόλυτο σκοτάδι δεν έχω ποτέ στη διάρκεια που οι μικροί μου μαθητές βρίσκονται στο σχολείο. Θεωρώ πως είναι σημαντικό για το πουλί να καταλαβαίνει τον κύκλο της ημέρας.
Μετά απο μιάμιση εβδομάδα παραμονής στο ράφι αρχίζω και τους βγάζω στο τραπέζι. Πρόθεσή μου να ακούσω την πρόοδό τους. Αυτό γίνεται καθημερινά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Τώρα πολυτέλεια για περισσότερες φορές δεν έχω........ έχουμε και άλλες υποχρεώσεις.
Με τον καιρό ξεχωρίζω τους καλύτερους τραγουδιστές και αρχίζω με το σχηματισμό τετράδων κρατώντας πάντα ρεζέρβα σε περίπτωση που κάποιο αρσενικό από τις τετράδες κάνει κοιλιά. Στις Θέσεις Β και Δ τοποθετώ πουλιά που αρχίζουν πρώτα το τραγούδι τους ενώ στις θέσεις Α και Γ πιο ήπια πουλιά και αν είναι δυνατόν με καλύτερες νεροφωνές και γενικά αρμονικότερο ρεπερτόριο.
Ότι δεν ταιριάζει κατά την άποψή μου σε τετράδες ή αν έχω κάποιο πουλί με ιδιαίτερες τραγουδιστικές ικανότητες πάει στα μονά.
Αυτές είναι οι γενικές γραμμές στις οποίες κινούμαι.

THODORIS1982
08-10-11, 00:07
. Στις Θέσεις Β και Δ τοποθετώ πουλιά που αρχίζουν πρώτα το τραγούδι τους ενώ στις θέσεις Α και Γ πιο ήπια πουλιά και αν είναι δυνατόν με καλύτερες νεροφωνές και γενικά αρμονικότερο ρεπερτόριο.
Ότι δεν ταιριάζει κατά την άποψή μου σε τετράδες ή αν έχω κάποιο πουλί με ιδιαίτερες τραγουδιστικές ικανότητες πάει στα μονά.
Αυτές είναι οι γενικές γραμμές στις οποίες κινούμαι.

Δημήτρη τις θέσεις των πουλιών τις επιλέγουμε εμείς? δηλαδή στη τετράδα ο εκτροφέας πρέπει να σημειώσει ποιο πουλί θα είναι Α ,πιο Β και λοιπά ή στην κρίση τα στήνει όπως θέλει ο βοηθός του κριτή-τεχνική επιτροπή?

Τα δικά μου θα τα εγκλοβίσω όλα μαζί περσινά και φετινά όπως σου είπα πριν κάποιες μέρες όταν μιλήσαμε τηλ/κως .Θελω να ακούσεις και όλα τα αρσενικά μου ,ιδίως τα πουλιά που δεν είναι από γραμμή σου για να μου πεις τη γνώμη σου . Όταν πλησιάζει ο καιρός εγκλωβισμού θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο να μου πεις κάποια πράγμα αν έχεις όρεξη για να μην τα κάνω σαλάτα.

Υπάρχει περίπτωση άλλο πράγμα να τραγουδάει ένα αρσενικό και άλλο πράγμα τα αδέρφια του? Αν ναι τότε δε τη γλιτώνω τη χωριάτικη
Στους διαγωνισμούς τι κανονισμός ισχύει για τα μονά :confused:?

karadadi
08-10-11, 10:20
Oι θέσεις στην τετράδα καθορίζονται από τον εκτροφέα και δηλώνονται κατά τον εγκλωβισμό στο δελτίο συμμετοχής του εκτροφέα.
Βάλε συγγενή αρσενικά κοντά και παρακάτω ότι άλλο έχεις. Συνήθως αδέρφια έχουν παρόμοιο ρεπερτόριο. Όσο για τη Θέση του δασκάλου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άλλοι τον τοποθετούν σε χαμηλά ράφια (άποψη αρκετών βέλγων), άλλοι στη μέση του «διδασκαλείου» και άλλοι πάνω στα πιο ψηλά ράφια. Εγώ τον τοποθετώ πρίν τον εγκλωβισμό μέσα στις κλούβες πτήσεις και μετά τον εγκλωβισμό έξω από τις κουρτίνες σε περισσότερο φως και σε μικρή απόσταση από το ράφι για να κελαηδάει συνεχώς και να «παραδίδει» σωστά το μάθημά του.
Τα μονά του κάθε εκτροφέα βγαίνουν επίσης μαζί. Δηλαδή αν έχεις 4 μονά θα βγούν σε τετράδα κατά την κρίση και όχι ένα ένα. Γι αυτό και τα εκπαιδεύουμε και αυτά όλα μαζί άσχετα αν το τραγούδι τους δεν είναι όμοιο.

chtsili
09-10-11, 11:10
θα μπορουσαμε να βαλουμε δυο δασκαλους στην ιδια κλουβα πτησης που εχουμε και να νεαρα αρσενικα η ειναι λαθος ?

ROSSIGNOL
09-10-11, 12:31
Για εμενα γίνετε και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μονο να μην έχουν λάθη στο ρεπερτοριοτους γιατί τα μικρά θα τα πάρουν αυτά τα λάθη.

smaragda
09-10-11, 23:00
Δηλαδη Τακη μπορεις να βαλης στην ιδια κλουβα διαφορετικα πουλια στο ρεπερτοριο τους για να κανουν διδασκαλια?

Το αποτελεσμα θα ειναι να μην κανεις τιποτα απολυτως

karadadi
10-10-11, 00:09
Δυό δασκάλους Χρήστο με την ίδια κατεύθυνση τραγουδιού ναι!. Αν δεν έχουν ίδιο ρεπερτόριο πιθανόν θα μπερδευτούν «οι μαθητές».

THODORIS1982
10-10-11, 00:50
Για να διαθέτεις πουλιά διαφορετικής κατεύθυνσης ,προϋποθέτει να έχεις διαφορετικά δωμάτια διδασκαλίας ή άπλα ομαδοποιούμε σε κλούβες τα συγγενή πουλιά?

karadadi
10-10-11, 09:35
Ομαδοποίηση των πουλιών με κοινή γραμμή σε μια κλούβα.

THODORIS1982
29-10-11, 20:47
Kαι το νερό ξεκινά να βράζει .......


43044305

lovecarduelis
29-10-11, 21:10
Θοδωρή για ποιόν λόγο έχεις βάλει τα κλουβάκια όλα μαζί μέσα στην κλούβα?

kostas24
29-10-11, 21:21
Kαι το νερό ξεκινά να βράζει .......


43044305

άντε με το καλό........

THODORIS1982
29-10-11, 21:24
Γιώργο το έκανα για λόγους προστασίας(μιας και μπαλκονάτος).Αφαίρεσα την πόρτα της κλούβας και την έκανα πατέντα ώστε να είναι ανοιγόμενη και όχι συρόμενη .Έτσι μπορώ να μπαινω-βγάζω τα κλουβάκια εύκολα.
Η κλούβα μου είναι κλειστή γύρω γύρω με τεντόπανο και στην πρόσοψη έχω βάλει συτάκι με σκράτς. Αργότερα ,μάλλον προς τα τέλη του Νοέμβρη ,θα προσαρμόσω μπέρτα ( κουρτίνα σκούρα) και τα κλουβιά θα πάνε ένα πάνω στο άλλο έχοντας χωρίσματα στη μέση να μην βλέπονται.
Τώρα προσπαθώ να περιορίσω το στρες τους από την απότομη αλλαγή (κλούβα - σε κλουβάκι) .Είναι δίπλα δίπλα όλα μαζί ,να βλέπονται και να νιώθουν ασφάλεια.Είχα άγχος το απόγευμα αν θα τρώνε τα πουλιά ,καθώς τα ταλαιπώρισα λίγο στο να τα πιάσω (μου αλλάξανε τα φώτα) ,αλλά σίγα σιγά προσαρμόστηκαν βλέποντας το ένα το άλλο.
Είναι η πρώτη χρονιά ,υπάρχει λίγο άγχος μη τα κάνω σαλάτα ,αλλά δε πειράζει ....το χαβαλέ μου κάνω

chtsili
29-10-11, 22:48
καλη αρχη τεο.μετα απο αυτο μπορω να λεω οτι τα ειδα ολα. :77

THODORIS1982
29-10-11, 23:12
Δεν έχεις δει τίποτε ακόμα.....http://timbrado.forumup.gr/images/smiles/marameo.gif


http://timbrado.forumup.gr/images/smiles/spocht_2.gif
http://timbrado.forumup.gr/images/smiles/thinking2.gif ψάξε τον δεύτερο......από το τέλος όμως

abscanary
30-10-11, 01:33
Πολύ οργανωμένο σε βλέπω. Που να δεις εμένα να φρίξεις. Καλή αρχή φίλε!

THODORIS1982
30-10-11, 19:33
Και για χαρτι στους πατους απο τα κλουβακια που λες να βαλεις δεν κανει,ξυλαρακι η αμμο ειναι το ιδανικο.

To xαρτί όντως δε βολεύει. Το έχουν κάνει χάλια μέσα σε μια μέρα.Δε απορροφά τίποτε με αποτέλεσμα να λερώνονται εύκολα τα ξυλάκια που πατάνε.

Θα κοιτάξω να βρω αύριο άμμο με το κιλό αλλιώς η επόμενη λύση είναι χαλικάκι (σαν αυτό που βάζουν στα γατιά).

gioko
30-10-11, 22:39
Είναι η πρώτη χρονιά ,υπάρχει λίγο άγχος μη τα κάνω σαλάτα ,αλλά δε πειράζει ....το χαβαλέ μου κάνω
Θοδωρη καθε αρχη και δυσκολη.Αντε με το καλο.

jimi gats
31-10-11, 18:00
Θοδωρη δε μου αρεσει έτσι οπως τα έβαλες φιλε..Και δεν εχεις την δυνατοτητα με αυτο τον τροπο να βαλεις τα πουλιά αναλογοως με το τι λενε στις καταλληλες θεσεις..Το ενα κατω απο το αλλο ,πιο χαμηλα το παραλλο κτλ..Ούτε μπορεις να τα σκοτεινιασεις σωστα...Βαλιτσες δεν έχεις?αν έχεις καλυτερα εκειαν δεν εχεις τότε θες μια ραφιερα μικρή εχουν τα ικεα εκει στη λαρισα με 20 -30 .ευρω..Για την αμμο που λες αμμο για γατες εβαζα στη κλουβα ,τωρα ομως που εχεις τα ξυλινα κλουβια και ερχονται σε επαφη τα πολια με την αμμο και τρωνε πρεπει να βαλεις την αμμο που κανει για πτηνα...

THODORIS1982
31-10-11, 19:47
H κάτω σειρά δε με ενδιαφέρει και τόσο , γιατί είναι περσινά πουλιά.Απλά τα βάζω στη διαδικασία για να τα κατεβάσω ως πουλιά εκθέσεως Β. Η πάνω σειρά είναι τα μικρά ,σε αυτή τη φάση της εκπαίδευσης δεν έχει σημασία η θέση ακόμα.Αυτό μου είπαν οι φίλοι .Τις ανακατανομές θα τις κάνω αργότερα.
Μπορώ να περιορίσω το φως άνετα με πανί.Το απόλυτο σκοτάδι δε είναι το στιλ εκπαίδευσης μου.....κοινώς μακρυά από μένα ,για ένα κλοκ παραπάνω δε κάνω πειράματα.Αν θέλουν να πουν τα πουλιά εκείνη τη μέρα θα πουν ,,αν δε θέλουν δε θα πουν.
Βαλίτσες έχω αλλά ποιος ο λόγος να τις βρομίζουν από τώρα.Στις βαλίτσες θα τα βάλω μια εβδομάδα πριν το διαγωνισμό.
Η βιβλιοθήκη είναι η εύκολη λύση ,αλλά δε μου αρέσει Δημήτρη γιατί για να τα προστατεύσω τα πουλιά θα πρέπει να φτιάξω τσαντίρια ή κοτέτσια. Μου αρέσει όπως είναι να τα βγάζω εύκολα , από τη κλούβα ,να τα αφήνω στο τραπέζι και να πίνω καφεδάκι μαζί τους.
Καλές είναι οι θεωρίες εκπαίδευσης αλλά για να κάνεις όλα αυτά σωστά πρέπει να έχεις το αυτί να ξεχωρίζεις από την ήρα από το σιτάρι. Εγώ δε το έχω ,οπότε ποιος ο λόγος να ασχολούμαι με σπαζοκεφαλιές αυτού του τύπου?
Το ξέρω εξ αρχής ότι όλα αυτά που θα κάνω καταλήγουν στη φιλική συμμετοχή (σαν τις διοργανώτρια χώρα στους Ολυμπιακούς αγώνες -που βρέξει χιονίσει πρέπει να συμμετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα)......αλλά αν κοιμηθεί ο θεός (sorry για τη βλαστήμια) δε είναι πιο γλυκιά μια διάκριση επειδή έκανα του κεφαλιού μου ,παρά επειδή ακολούθησα την περπατημένη ;

jimi gats
31-10-11, 19:57
Θοδωρη γιατι λες οτι δε διαθετεις μουσικο αυτι?Δε το νομιζω αυτο ....Διαθετεις..Πιστευω οτι εισιαι σε θεση να ξεχρισεις το φαλτσο απο το ωραιο.Καλα θα κανεις και θα στειλεις και παλια πουλια για κριση αλλα ολα μαζι τοσο κοντα το να με το αλλο δε θα εππηρεαστουν θετικα η αρνητικα?
Για μενα καλως η κακως κανουμε πολλα εξοδα εγγραφες ,αγορες συντηρηση ,και η συμμετοχη στο διαγωνισμο σίγουρα ειναι φιλική αλαλ πρεπει να αποσκοπει και καπου.....Το καφε σιγουρα μπορεις να τον πιεις και χωρις να χρειαστει να κανεις τοσες διαδικασιες...Οσον αφορα το σκοταδι για τα μαλινουα και τα χαρζ ειναι απαραιτητο...ΟΛα αυτα ειναι η γνωμη ,μου φυσικα...Μην παρεις στραβα ξερεις ποσο σε εκτιμω

THODORIS1982
31-10-11, 20:42
Θοδωρη γιατι λες οτι δε διαθετεις μουσικο αυτι?Δε το νομιζω αυτο ....Διαθετεις..Πιστευω οτι εισιαι σε θεση να ξεχρισεις το φαλτσο απο το ωραιο.Καλα θα κανεις και θα στειλεις και παλια πουλια για κριση αλλα ολα μαζι τοσο κοντα το να με το αλλο δε θα εππηρεαστουν θετικα η αρνητικα?
πότε το απέκτησα? δεν έχω εκπαιδεύσει ποτέ πουλιά δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε διαγωνισμό.Μέχρι πέρσι τα ζευγάρωνα απλά για να τα ζευγαρώνω.
Οι καμπάνες επηρεάζουν τα πουλια? Τα κορναρίσματα επηρεάζουν τα πουλιά ? οι εξατμίσεις τα επηρεάζουν τα πουλιά? τα άλλα πουλιά που βόσκουν στη γειτονιά τα επηρεάζουν?το στερεοφωνικό στη διαπασών?
μπορεί ναι ,μπορεί και όχι ποιος ξέρει...άρα αυτή η λεπτομέρεια το να είναι κοντά το ένα στο άλλο είναι πταίσμαΓια μενα καλως η κακως κανουμε πολλα εξοδα εγγραφες ,αγορες συντηρηση ,και η συμμετοχη στο διαγωνισμο σίγουρα ειναι φιλική αλαλ πρεπει να αποσκοπει και καπου...
Η συμμετοχή αποσκοπεί στο να βάλω τάξη στο κοπάδι σου και πουθενά αλλού .

Το καφε σιγουρα μπορεις να τον πιεις και χωρις να χρειαστει να κανεις τοσες διαδικασιες...Οσον αφορα το σκοταδι για τα μαλινουα και τα χαρζ ειναι απαραιτητο...ΟΛα αυτα ειναι η γνωμη ,μου φυσικα...Μην παρεις στραβα ξερεις ποσο σε εκτιμω
Αυτές είναι στιγμές χαλάρωσης :pano δε τις αλλάζω με κανέναν καφέ .... Το σκοτάδι είναι απαραίτητο μόνο στους βρικόλακες.....αυτή είναι η γνώμη μου . Ξέρεις πολύ καλά ότι δε στραβώνω εύκολα και αν στραβώσω είναι της στιγμής.

jimi gats
31-10-11, 21:42
Παω πάσο ....Οσο για το σκοτάδι αλλα και τη διατροφή ξερεις οτι διαφωνω καθετα...
Αντε παντως καλα περναμε οπως και να εχει ,καλη επιτυχια σε ολους,να μας αξιωσει ο θεος και ο Βενιζελος να παρουμε για πρωτη φορα μερος.

THODORIS1982
07-11-11, 20:57
Ερώτηση για την πρώτη ανακατανομή.

Το Σαββατοκύριακο έκανα την πρώτη ταξινόμηση.
Τα πουλιά μπήκαν όλα το ένα πάνω στο άλλο με χωρίσματα ανάμεσα.Μπροστά τους τοποθέτησα το δάσκαλο σε πιο μικρό κλουβί.Έτσι οι μαθητές βλέπουν πλέον μόνο τον δάσκαλο και δε βλέπονται μεταξύ τους.
Έφτιαξα 3 σειρές οριζόντια με 4 στήλες. Στην κάτω σειρά έβαλα τους γεννήτορες. Αριστερά και δεξιά δύο πουλιά που είναι πρόθυμα στο κελάηδισμα και στη μέση τα ελαφρώς μουγκά.
Στις άλλες δύο σειρές έβαλα όλα τα μικρά.Τα ακούμπησα πρώτα για μία ώρα στο τραπέζι όλα μαζί και έκατσα σε απόσταση μικρότερου του μέτρου μαζί τους.Κράτησα σημειώσεις και έβαλα στα πάνω σειρά τα πιο πρόθυμα για κελάηδισμα και στη μέση τα πιο δραστήρια με κεντρικό πουλί ένα αρσενικό που στη κλούβα δε βάζει γλώσσα αλλά στην παρουσία μου ,το βουλώνει.
Πλέον δε βγάζω το σητάκι ,είναι μόνιμο το βγάζω μόνο το πρωί για όσο διάστημα τα ταΐζω.Ο φωτισμός είναι της φύσης ελαφρώς χαμηλός λόγο της κακοκαιρίας και της σήτας. Σκέφτομαι να πάω μέχρι τις 20 Νοέμβρη έτσι.Ανά τακτά διαστήματα θα βγάζω τα πουλιά όλα μαζί στο τραπέζι και ανάλογα με την προθυμία τους θα παίζω στις δύο πάνω σειρές ανακατανομές.

Προτάσεις ,παρατηρήσεις......είμαι όλος αυτιά.

Δε ξέρω αν βοηθά αυτό αλλά τα μικρά είναι ως εξής: 3 αρσενικά γιοί του δάσκαλου από ίδια γέννα . 4 αρσενικά αδερφάκια διαφορετικής γέννας πολύ κοντινής συγγένειας με τα πρώτα (οι μάνες τους είναι ίδιου εκτροφέα) . Και ένας λευκός ,ο πιο πρόθυμος της παρέας με μπαμπά κοντινής γραμμής με τις μαμάδες των άλλων 7.Κοινώς τα πουλιά είναι σαν να είναι από χωριό Ελληνικό (συγγενολόι).

Οι γεννήτορες αναγκαστικά θα πάνε τετράδα όλοι μαζί ,αυτό δεν αλλάζει γιατί είναι πουλιά εκτός συναγωνισμού ,δεν έχουν νόημα οι ανακατανομές απλά θέλω να δω αν αξίζει να τους κρατήσω ή όχι.

Με τις πατήθρες τι κάνετε; τις βρομίζουν συνεχώς .

smaragda
08-11-11, 19:00
Θοδωρη ξερω οτι ειναι δυσκολο το επιχειρημα σου (μπαλκονι)αλλα μπραβο σου που προσπαθεις.Λοιπον εγω θα σου ελεγα αν εχεις βαλιτσες μεταφορας να τα βαλεις εκει μεσα θα ειναι καλυτερα σιγουρα να τα διαχειριστης πιο σωστα,τι θελω να πω θα πρεπει τα πουλια να τα στηνεις και να λενε την ωρα που τα στηνεις αλλωστε αυτο ειναι και η εκπαιδευση,τωρα ετσι οπως τα εχεις πολυ φοβαμαι οτι τα πουλια θα λενε ολη την ωρα και μετα στο στησιμο τιποτα.

THODORIS1982
08-11-11, 19:25
Γιάννη σκέφτομαι μέχρι τις 20 περίπου του μήνα να τα αφήσω έτσι όπως είναι απλά αραιά και που να τα βγάζω στο τραπέζι σε περισσότερο φως ώστε να αποφασίσω πως θα τα δηλώσω 4αδες ή 2αδες ή μονά.Το αυτί μου ,καταλαβαίνει ότι είναι λίγο άγουρα τα πουλιά ακόμα φωνητικά και ότι 2,3 ενώ είναι πρόθυμα έχουν μια διαφορά στο κελάηδημα από τα υπόλοιπα.
Μετά τις 20 του μήνα θα τα σκοτεινιάσω με πανί ή σκούρα κουρτίνα και θα βγάλω το δάσκαλο τελείως να μην τον βλέπουν -μόνο να τον ακούν.
Βαλίτσες έχω ,απλά σκεφτόμουνα να τοποθετήσω τα πουλιά εκεί το Δεκέμβρη έχοντας μπροστά τους τα πορτάκια τα εσωτερικά ,αυτά που έχουν την κυκλική τρύπα μπροστά και να έχω το δάσκαλο από πάνω.Ίσως εκείνο το διάστημα αν καταφέρω και πίσω την γυναίκα μου ότι τα πουλιά μέσα στις βαλίτσες δε θα λερώνουν το σπίτι να τα βάλω μέσα.
Ο διαγωνισμός είναι στις 14 Δεκέμβρη ,μου φαίνεται λίγο νωρίς να σκοτεινιάσω από τώρα.

Με τις πατήθρες τι να κάνω ; τις λερώνουν και νομίζω δε είναι καλό να βάζω συνέχεια τα χέρια μέσα.Τα πρωινά που αλλάζω τροφές και νερό προσπαθώ να τα ταράζω όσο το δυνατόν λιγότερο.
Μήπως να αγοράσω πλαστικές βέργες και να βάλω τα ξύλινα την τελευταία εβδομάδα; Δοκίμασα την άμμο ,αλλά τρώνε από κάτω και το ξαναγύρισα σε χαρτί το οποίο αλλάζω κάθε μέρα. Πήρα ένα πακέτο Α4 και το έκοψα στο μέγεθος των συρταριών.

Γιάννη ξέρω ότι αυτά που κάνω δεν είναι και ότι καλύτερο ,θέλει χώρο ειδικό για να κάνεις την εκπαίδευση. Δεν τον έχω ,οπότε παλεύω με αυτά που έχω. Μετά από τόσα χρόνια ,δε μπορώ να φανταστώ καναρίνια στο σπίτι και να μην είναι μαλινουά.Δε μου αρέσει τίποτε άλλο πέρα από τα waterslagers, δε τα αλλάζω με τίποτε πλέον.Στόχος μου είναι κάθε χρόνο να κάνω ένα βήμα παραπάνω και αυτό γίνεται μόνο με συμμετοχή στους διαγωνισμούς.Επιπλέον ο διαγωνισμός είναι ένα κίνητρο για να δουλεύεις τα πουλιά.Μέχρι πέρσι ο κύκλος τελείωνε τον Οκτώβρη και περίμενα απλά τη νέα αναπαραγωγική περίοδο.Φέτος διαπίστωσα ότι η μαγεία τώρα είναι....μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη.Τώρα γνωρίζεις την εκτροφή σου.Έχω κολλήσει αυτοκολητάκια στα συρτάρια κάθομαι στο κρύο και σημειώνω.Αυτό λέει έτσι ,αυτό είναι πρόθυμο ,αυτό βαριέται ,αυτό κοιτά μόνο τη μάσα.... είναι μια καινούρια εμπειρία στην εκτροφή.Τώρα βλέπω τι έχανα τόσα χρόνια

Το χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης που έβαλα είναι οκ ή είναι λάθος; μήπως έχεις να μου προτείνεις κάτι καλύτερο ;
Πότε να αρχίσω να τα στήνω; να τα βγάζω τυχαία ή πάντα τα ίδια πουλιά ; το δάσκαλο να τον στήνω μαζί τους ή πρέπει να τα ακούω χωρίς να είναι παρών o δάσκαλος. Το ρωτάω αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι όταν τα βγάζω από την κλούβα περιμένουν να ακούσουν τον δάσκαλο και μετά ξεκινάνε.

Και κάτι ακόμα ,σήμερα ήρθε για καφεδάκι ένας φίλος (o Φάνης) ,άκουσε τα πουλιά και μου είπε ότι έχει την εντύπωση ότι τα δικά του που τα έχει έξω και αυτός στο μπαλκόνι κελαηδάνε πιο δυνατά..Έχει σημασία αυτό; δηλαδή οι κριτές κοιτάνε και την ένταση της φωνής τους;
Δε ξέρω αν έχει σχέση αυτό αλλά τα μικρά μου είναι 6 1/2 μηνών περίπου αυτή τη στιγμή.

smaragda
08-11-11, 22:49
Η γνωμη μου ειναι οτι ειναι μεγαλο το διαστημα που θα τα εχεις, εξαλου δεν ωφελει σε τιποτα να τα εχεις ετσι εχουν μαθει τον νεο τους χωρο,βαλτα στις βαλιτσες και σιγα σιγα σκοτεινιαστα εντελως και στην συνεχεια προπονηση στο στησιμο,για τους πατους φιλε μου η καλυτερη λυση ειναι ξυλαρακι ειναι οτι καλυτερο,απο την στιγμη που θα τα σκοτεινιασης θα τα στηνεις καθε μερα και θα επιλεξης τετραδες μονα και θεση για καθε πουλι,να μην βλεπουν και ακουνε αλλα πουλια ουτε τον δασκαλο.Δεν εχει σημασια η ενταση αλλα η ποιοτητα και το ρεπερτοριο τους. Θα πρεπει να ξερεις οτι εχει μεγαλη σημασια ο φωτισμος και η διατροφη τους αυτη τη στιγμη στην πορεια θα καταλαβεις ποσο σημαντικο ειναι.

THODORIS1982
09-11-11, 00:54
H δουλειά του δασκάλου τελείωσε δηλαδή;
Το διάστημα είναι 45 μέρες συνολικά από την έναρξη εκπαίδευσης μέχρι το διαγωνισμό. Βιάστηκα να τα βάλω στα κλουβιά ; είναι πολλές μέρες οι 45 για εκπαίδευση;
Η διατροφή τους είναι το μείγμα σπόρων που δίνω απλά τις μέρες που πέφτει λίγο η θερμοκρασία δίνω λίγο καναβουράκι. Δε δίνω τίποτε περισσότερο ,μόνο τα συμπληρώματα που έχει η chevita στο πρόγραμμα για τις μέρες αυτές.Απλά ενισχύει λίγο....έχει ένα μίνι πρόγραμμα για τα πουλιά που θα διαγωνιστούν που το κάνεις μία εβδομάδα πριν τον αγώνα.
Οι βαλίτσες που αγόρασα είναι οριζόντιες , (οι κάθετες δε χωράγανε στο πορτπαγκαζ είναι sedan το αυτοκίνητο μου) ....και στο διαγωνισμό πέρσι είδα ότι τα στήνανε 2+2 (το ένα πάνω στο άλλο).Στη κάθετη το καταλαβαίνω να τα βάλεις όπως θα στηθούν αλλά στην οριζόντια τι μπορώ να κάνω;
Είχα διαβάσει παλιά ένα αρθρο ενός παιδιού από την Κόρινθο ,που έλεγε ότι πριν το διαγωνισμό έκανε βόλτες τα πουλιά με το αμάξι του ,μερικές μέρες πριν τον αγώνα. Στέκει αυτό ή είναι υπερβολή;

smaragda
09-11-11, 18:31
Ο δασκαλος θα ειναι στον ιδιο χωρο για να κανει υπενθυμισει το τραγουδι που εμαθε στα μικρα οχι ομως στο στησιμο,τωρα ολοι οι εκτροφης κανουν εγκλωβισμο και μπορει να παει μεχρι και την ανοιξη δεν υπαρχει χρονοδιαγραμα,αυτη την εποχη θα εισαι πολυ αυστηρος σε διατροφη και σημπληρωματα δεν χρειαζονται θελουν ηρεμια τα πουλια για να αφοσιωθουν μονο στο τραγουδι.Για τις βαλιτσες που λες δεν εχει σημασια αν ειναι πλαινη η ορθια τα βαζεις κατα σειρα A,B,C,D και μετα στο στησιμο τα βαζεις 2+2 καθετα A,B στην μια πλευρα C,D απο την αλλη,βολτες τα κανουμε για να συνηθίσουν αλλα δεν ειναι και τοσο απαραιτητο.

THODORIS1982
19-11-11, 19:14
Φάση δεύτερη -λίγο πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.

4454 4455

Βρισκόμαστε 3 εβδομάδες περίπου πριν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό
Έγινε σχολαστικός καθαρισμός σε όλα τα σκεύη , πατήθρες και τοποθέτησα τα κλουβάκια στις βαλίτσες. Στον πάτο πλέον μπήκε (μου αρέσει δε μου αρέσει) άμμος ώστε τα πουλιά να συνηθίσουν την παρουσία του ,καθώς είναι το υλικό που θα βάζει μάλλον η τεχνική επιτροπή στη εβδομάδα εγκλωβισμού (ελπίζω να πήρα το ίδιο ,έχει μια μυρουδιά σαν ούζο -25κιλο τσουβάλι).Έτσι δε θα είναι καινούριο για αυτά ,επομένως εκείνες τις μέρες η λογική λέει δε θα ασχολούνται με την άμμο.Τα άφησα με φως μέχρι το σούρουπο και κατόπιν έκλεισα τις πορτούλες ,χωρίς τα καπάκια.
Ο δάσκαλος βρίσκεται ακριβώς από πίσω μόνος του στην κλούβα στο κάτω μέρος. Τα σκεύη του είναι στη γωνία στο σημείο που περνά το φως. Με τον τρόπο αυτό του έχω περιορίσει την ορατότητα και λογικά όταν θα κελαηδάει θα πηγαίνει ακριβώς δίπλα από τις βαλίτσες στο φως.
Στο πάνω μέρος βρίσκονται τα θηλυκά μου τα οποία έχουν ηρεμήσει και δεν ακούγονται.Τουλάχιστον όλη τη μέρα σήμερα δεν τις άκουσα καθόλου.Περιορίζονται απλά στο φαί και στον ύπνο περιμένοντας την επόμενη αναπαραγωγική χρονιά. Δυστυχώς δε μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο για αυτές, δεν έχω άλλο χώρο.

Τα καπάκια δε τα έβαλα στις βαλίτσες ώστε να καταλαβαίνουν πότε είναι μέρα και πότε νύχτα.

Θα τα αφήσω να ηρεμήσουν και από Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις. Σκέφτομαι να κάνω το εξής. Δεν ξέρω αν είναι σωστό βέβαια.Μία ώρα πρίν τα στησίματα να βάζω τα καπάκια ή σκούρα πετσέτα μπροστά τους ώστε να έχω σκοτάδι και μετά θα τα βγάζω απότομα στο φως για 30λεπτα αν δε κάνω λάθος όσο και η κρίση.

Θα ήθελα τις συμβουλές σας ως προς τη διαχείριση πλέον .Φοβάμαι να μην στρεσάρω τα πουλιά. Πως πρέπει να ταΐζω ,ώρες και λοιπά.....

THODORIS1982
20-11-11, 12:53
Καλημέρα ,ξεσκεπάζοντας είδα πλέον τη διαφορά.Τα πουλιά κελαηδάνε με το που ανοίγω τα πορτάκια (βέβαια όχι όλα) ,2 -3 κάναν μπάνιο.
Άλλαξα τα νερά τα άφησα για 10 λεπτά και τα ξανάκλεισα. Έχω την εντύπωση ότι τρώνε λιγότερο.Τις βαλίτσες όπως το περίμενα ,τις έχουν γεμίσει σπόρια :). Για πόση ώρα πρέπει να τα ανοίγω το πρωί ; αρκεί απλά μέχρι να ανανεώσω τα σκεύη ή πρέπει περισσότερο;πρέπει να τα ανοίγω και το βράδυ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
20-11-11, 15:20
Αλλαγη αμμου καθε 2 μερες, νερο-φαι καθημερηνα και ολα αυτα σβελτα, και αν ειναι δυνατον στο πρωινο ανοιγμα, ανοιγεις 30 λεπτα πρωι-απογευμα σε διαφορετικες ωρες καθε μερα, το χρονο που θα κανεις για φαι-νερο μην τον μετρας, τις τελευταιες 10 μερες ανοιγεις 20 λεπτα 2 φορες παλι. Τρωνε λιγοτερο τις πρωτες μερες, μετα θα τρωνε κανονικα, δεν χρειαζεται να τα ενοχλεις καθε μερα για να μαζευεις οτι σκορπανε. Δε πιστευω να τα εχεις μεσα ???

THODORIS1982
20-11-11, 18:16
Κάθε δύο μέρες; είχα την εντύπωση με την άμμο θα έκανα τη ζωή μου πιο εύκολη.
Ανοίγω μία φορά το πρωί για τάισμα και μια φορά το βράδυ πριν κοιμηθούν ή μετράς σαν δεύτερη φορά το στήσιμο;
Το στήσιμο το κάνω όποτε θέλω σε ακανόνιστες ώρες από ότι κατάλαβα από τα άρθρακια ,αλλά για πόση ώρα και πόσες φορές τη μέρα; Μπορώ να αλλάζω τα πουλιά θέσεις ,ή τα μπερδεύω; το ρωτάω γιατι δεν έχω αποφασίσει ακόμα πως θα τα δηλώσω 4αδες, 2άδες ή μονά.
Γιώργο τα πουλιά τα έχω έξω στο μπαλκόνι οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα ,εκεί είναι το δικό μου βασίλειο, http://timbrado.forumup.gr/images/smiles/rk01_pezzalavarexterra.gif καθαρίζω όποτε με βολεύει.
Θα φτιάξω μέσα στη εβδομάδα και ένα προπονητήριο http://timbrado.forumup.gr/images/smiles/gewicht.gif ,σχέδιο του Χρηστάρα (Chilli) ,θα σας βάλω φώτο να δείτε περί τίνος πρόκειτε συντόμως.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
20-11-11, 18:32
Καλα και 3 μερες να κανεις και 4 να αλλαξεις την αμμο δεν εγινε και τιποτα, αλλα αυτο κυριως ισχυει για μεγαλα κλουβια, εκει και 1 βδομαδα δεν πειραζει αλλα σε τοσο μικρα κλουβακια καλο ειναι να προσεχουμε. Ειπαμε ανοιγουμε 2 φορες, οσο κοντευουν οι μερες θα ανοιγουμε μονο για φαι και στησιμο, μεχρι να σχηματιστουν οι ομαδες ανοιγε τα ολα μαζι.
Ανοιγμα νοειται καθε επαφη με το φως, τωρα για φαι θα ειναι, για καθαρισμα, για στησιμο, για εκπαιδευτικη αυτοκινηταδα, ολα ανοιγματα μετρανε. Τι εννοεις προπονητηριο ?
Εγω εχω μια κατασκευη σε σχημα π ολομαυρη για εξομοιωση συνθηκων αγωνα οπως πιστευω εχουν πολλοι.

THODORIS1982
20-11-11, 18:47
Τι εννοεις προπονητηριο ?
Εγω εχω μια κατασκευη σε σχημα π ολομαυρη για εξομοιωση συνθηκων αγωνα οπως πιστευω εχουν πολλοι.
Είναι ένα πράγμα σαν κουτί ανοιχτό στην πρόσοψη και κάμπριο. Θα δεις τις φώτο μόλις το φτιάξω. Απλά θέλω να αγοράσω ξύλο σαν αυτό που βάζουν στις πλάτες στις ντουλάπες για να μη γίνει βαρύ.Θα κοιτάξω στο praktiker αύριο,.Προσπάθησα να το κάνω όλο μελαμίνη αλλά βγαίνει βαρύ (Χρήστο είχες δίκιο).
Θα είναι ένα κομμάτι μελαμίνης πάνω στο οποίο θα καρφώσω ή θα βιδώσω τις 3 πλευρές με το υλικό αυτό ,στη μέση της βάσης θα έχω χώρισμα και στο πάνω μέρος θα προσαρμόσω φωτιστικό μάλλον αυτά που είναι γάντζος.Θα το δεις όταν το φτιάξω.Δε ξέρω αν παίζει ρόλο το χρώμα του ξύλου (επειδή λες μαύρο) ,αλλά αν θυμάμαι καλά πέρσι αυτό που είδα στην Πτολεμαίδα ήταν λευκό ή φυσικό (δε θυμάμαι καλά),νομίζω σε τέτοιους χρωματισμούς διαχέεται το φως καλύτερα.
Θα κάνω προσομοιώσεις αγώνα όπως λες. Ισως ακούγεται τρελό ,αλλά δε χάνω τίποτε άλλωστε δε κοστίζει πολύ η κατασκευή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
20-11-11, 19:01
ΟΚ θα το δουμε οταν το φτιαξεις, γι αυτο και εγω ανεφερα για εξομοιωση συνθηκων αγωνα, στα τιμπραντο και στα χαρτζ που τα στηνουμε σε σειρα 1-2-3-4 το ''παραβαν'' ας το πουμε ειναι μαυρο, για τα μαλινουα δεν εχω ιδεα.

chtsili
20-11-11, 21:32
γιωργο θα κανει ο τεο ενα π με διαχωριστικο στην μεση πανω κατω οπως στους αγωνες.αυτο λεει προπονητηριο.

THODORIS1982
21-11-11, 20:17
Ιδού το δημιούργημα μου : http://www.canarybreeder.net/up/forum/showthread.php?t=7700&p=64314#post64314

Βέβαια δεν ικανοποιήθηκα στη δοκιμή. Τα πουλιά δε λέγανε τίποτε ,ήταν ελαφρώς φοβισμένα ,δε ξέρω.... ίσως έκανα πρόβα αρκετά αργά 19:30 ώρα ή ίσως καθόμουνα αρκετά κοντά (καθόμουν σε απόσταση μέτρου και με κοιτάγανε απλά και σκούζαν σαν θηλυκά)-τους χάλασα τον ύπνο..... Δε ξέρω .....μάλλον θέλουμε πρόβες

THODORIS1982
23-11-11, 15:05
το στήσιμο είναι :
αριστερή στήλη - Α πάνω ,Β κάτω και δεξιά στήλη Γ πάνω ,Δ κάτω ?

Τα πιο πρόθυμα πουλιά που τα τοποθετούμε ; πρέπει να διαλέξω σε κάθε ομάδα ένα αρχηγό ?

Τι ώρες κρίνει ο κριτής και το μάτι του συνήθως σε πιο πουλί εστιάζει ;


Και κάποια βοήθεια. Τα έχω μονίμως αυτή τη στιγμή με τα καπάκια μπροστά. Όταν θέλω να κάνω δοκιμή ,μισή ώρα νωρίτερα τους βάζω μια πετσέτα μπροστά ώστε είναι τελείως σκοτάδι και μετά τα βγάζω.

Τις πρωινές ώρες έχω κίνηση αυτοκινήτων στο δρόμο κόβει το μεσημέρι και το βράδυ .Μήπως να βάζω μουσική ελαφρώς να καλύπτω τα αυτοκίνητα ή θα μου μάθουν να κελαηδάνε μετά μόνο μετά μουσικής;
Το πρωί μου είναι πρόθυμα ,μετά τις 18:00 πέφτει η απόδοση τους .
Κάθομαι σε απόσταση μέτρου από αυτά και είναι στο ύψος του ματιού μου.

Παρατήρησα ότι τα φετινά είναι πρόθυμα ,τα περσινά όχι.Σαν να βαριούνται τη διαδικασία.

nautikos52
23-11-11, 15:33
Θοδωρή από τη μικρή μου εμπειρία θα σου πρότεινα να έχεις τα πουλιά σε όσο πιο ήσυχο μέρος και στο σκοτάδι (το μπαλκόνι δεν κάνει). Η περσινή εμπειρία του μπαλκονιού ήταν αποκαρδιωτική όσον αφορά τα πουλιά και τις επιδόσεις τους. Φέτος έπαιρνα τα μικρά μετά τον απογαλακτισμό και τα απομόνωνα με τον δάσκαλο σε ειδική κατασκευή στο κλιμακοστάσιο. Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα. Τα μικρά έχουν αντιγράψει πλήρως και πολλές φορές προηγούνται πλέον του δασκάλου. Τα πουλιά επίσης πρέπει μετά τις 1700 να κοιμούνται. Άρα πρέπει να τα στήνεις άλλες ώρες. Όσο δεν κελαηδούν τόσο πιο πολύ σκοτάδι. Διάβασε και το άρθρο για την εκπαίδευση που έχει στο site του ΟΕΜ (αν δεν το έχεις κάνει ήδη). Εμένα να φανταστείς μπήκαν στο σκοτάδι από Δευτέρα και ήδη τραγουδάνε ακόμα και στο σκοτάδι. Τα περσινά (ο δάσκαλος και ένα άλλο) όντως είναι λιγότερο πρόθυμα όταν ανοίγω το ντουλάπι.

smaragda
23-11-11, 18:48
Το στησιμο ειναι ετσι οπως λες ,τα πουλια τα βαζεις οπου νομιζεις εσυ οτι αποδιδει καλυτερα, συνηθως απο τις 9 μεχρι τις 5 κανουν τις κρισεις αλλα αν ειναι πολλα τα πουλια και δεν προλαβαινουν ξεκινανε πιο νωρις. Θα τα εχεις στο σκοταδι πληρες για να κανεις δουλεια,ασε τη μουσικη δεν χρειαζεται και μετα απο τις 5.5 ωρα μην τα ενοχλεις καθολου.

THODORIS1982
23-11-11, 19:07
Γιάννη πήρα επίτηδες άδεια αυτή την εβδομάδα για να την αφιερώσω στην εκπαίδευση των πουλιών. Τα πουλιά τα έχω ακριβώς όπως βλέπεις στις βαλίτσες.
Το πρωί ανοίξα ανανέωσα τροφή νερό και μετά από 1 τεταρτάκι έκλεισα .
Όση ώρα τα είχα ανοιχτά κελαιδάγανε.
Κάπου στις 11 τα άνοιξα και τα έστησα. Η τετράδα με τα μεγάλα τίποτα ,οι 2 τετράδες των μικρών οκ. Τα μάζεψα και τα έστησα πάλι στις 18:00 δεν είπαν τίποτα.
Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να τα ανοίγω πιο πρωί για φαί και τις προπονήσεις να τις κάνω νωρίς.

Νομίζω ότι όσο είναι μέσα στις βαλίτσες δε λένε τίποτα. Μήπως να βάλω το δάσκαλο πάλι μπροστά τους ή από πάνω τους?

kvstas
23-11-11, 22:26
Θοδωρη απο εδω και περα σιγα σιγα 3 φορες την ημερα αλλα μετα τις 8,30 το πρωι μετα μεριπου στις 12 το μεσημερι και τελος πριν την δυση του ηλιου . Και καλο ειναι να φυγουν τα πουλια απο το μπαλκονι και να ερθουν σε εσωτερικο χωρο για 2 σημαντηκους λογους.Για να αποφυγουμε οτι εχει σχεση με εξωτερικους ηχους και περισσοτερη αυτοσυγκεντωση, και δευτερον να σταθεροποιηθουν σιγα σιγα σε μια θερμοκρασια δωματιου οπου θα διαγωνιστουν .Για να μην εχουμε στο τελος καμια πτεροροια και τρεχουμε.

THODORIS1982
24-11-11, 00:09
Mέσα δυστυχώς δεν γίνεται :frown:

smaragda
24-11-11, 20:29
Αν δεν τα σκοτεινιασης εντελως δεν θα λενε παντα στο στησιμο για αυτο η γνωμη μου ειναι φουλ σκοταδι για να τα ακους τα πουλια παντα οταν τα στηνεις,τουλαχιστον να τα στηνεις μεσα στο σπιτι σε ησυχια για να ακους και τι λενε κιολας,τον δασκαλο αστον απ'εξω να λεει.

THODORIS1982
24-11-11, 20:33
Σήμερα είχαμε τα εξής:

Άνοιξα το πρωί ,ανανέωσα νερό και φαγητό. Τα άφησα 15 λεπτά ανοιχτά. Τα πουλιά κελαηδάγανε. Τα κλείνω μουγγαμάρα στην κυριολεξία. Κάποιο άκουγα ,αλλά μάλλον ήταν ο δάσκαλος.
Ανοίγω ακόμα μια το μεσημεράκι. Τα πουλιά λέγανε -τα μικρά οκ ,τα μεγάλα κάτι ψιλά.

Δεύτερη πρόβα στις 17:00 προετοιμασία. Σβήνω τα φώτα και περίμενα για λίγο, ώσπου να ντυθώ να βγω έξω ,τα πήρε ο ύπνος τα μισά. Τα ανοίγω (δεν είχε νυχτώσει ακόμα) ,ανάβω φως για πέντε λεπτά - σβήνω απότομα και βγαίνω έξω. Ανοίγω τα καπάκια από τα μεγάλα και δε τα πειράζω(δεν ασχολούθηκα καθόλου με αυτά -με κοιτάγανε σαν χάπατα).
Στήνω την πρώτη τετραδα για 10 λεπτά .Τα κάτω πουλιά αρχίζουν να λένε ,τα πάνω όχι .
Ανοίγω το δεύτερο σετ στην πορεία ακούω τα 2 από τα 4 να λένε μέσα στη βαλίτσα .Τα βγάζω έξω και τα κάνω ομάδα με τα 2 του πρώτου σετ. Λένε και τα 4. Τα βάζω 4αδα τα πρόθυμα μαζί και τα κλείνω . Στο μεταξύ αρχίζουν τα άλλα δύο(τα οποία δεν έβγαλα από την βαλίτσα ακόμα) κάτι να λένε.

Παρατηρήσεις :ένα αρσενικό κάνει σαν θηλυκό στο πρώτο πεντάλεπτο.Κάνει κάτι μυστήριες δοκιμές και κατόπιν βουρ ,δε σταματά
ένα άλλο κελαιδάει μόνο στη βαλίτσα ,όταν το βάζω στο φως μόνο τρώει.
ένα από τα 8 έχει τελείως διαφορετική στάση κελαηδήματος.


Αν και σας μπέρδεψα ,θα ήθελα την άποψη σας ,δε πειράζει ας μην είναι απαραίτητα μαλινούαδες . Το παλεύω ;

Με το φαί έστρωσε το πράγμα-τρώνε πλεόν όλα Βέβαια δύο τρώνε μυστήρια. Και τα δύο είναι από τα μεγάλα ,ο ένας τρώει τους λιπαρούς ,ο άλλος τους αμυλούχους .Τους τράμπαρα τα σκεύη.

11panos04
24-11-11, 20:43
Στεκομαι σ αυτο το ''ας μην ειναι απαραιτητα μαλινουαδες'',και μιλαω.Απ ο τι καταλαβα,στοχος ολου αυτου του προγραμματος ειναι,οταν τα πουλια ερχονται στο φως,να αρχισουν να λενε το ρεπερτοριο τους,ωστε και οταν βρεθουν μπροστα στον κριτη,να μην τα πιασει η μουγκαμαρα;;;Μπραβο παντως,εχει διαδικασια,δεν ειναι ευκολο,γιατι εκτος απ τα οποια λαθη τα δικα σας,παιζει παντα και ο χαρακτηρας του πουλιου,αν θελει να πει ή οχι,πόσο προθυμο ειναι κα...Καλη συνεχεια.

Φιλικα

THODORIS1982
24-11-11, 20:53
Απ ο τι καταλαβα,στοχος ολου αυτου του προγραμματος ειναι,οταν τα πουλια ερχονται στο φως,να αρχισουν να λενε το ρεπερτοριο τους,ωστε και οταν βρεθουν μπροστα στον κριτη,να μην τα πιασει η μουγκαμαρα;;;Μπραβο παντως,εχει διαδικασια,δεν ειναι ευκολο,γιατι εκτος απ τα οποια λαθη τα δικα σας,παιζει παντα και ο χαρακτηρας του πουλιου,αν θελει να πει ή οχι,πόσο προθυμο ειναι κα...Καλη συνεχεια.

Φιλικα
Έτσι ακριβώς είναι.Αυτός είναι ο στόχος .
Ο κριτής ,κρίνει κατόπιν κλήρωσης, τα set. Δεν ξέρεις πότε θα κληρωθούν τα δικά σου πουλιά ,οπότε πρέπει να μάθουν να κελαηδάνε σε όλες τις φάσεις της μέρας. Με το που μπαίνουν στο δωμάτιο κρίσης και στηθούν πρέπει να λένε. Το not song είναι ότι χειρότερο για τον εκτροφέα. Δε θα μπορεί να ξέρει τη δυνατότητα του πουλιού. Βέβαια ένας μετρ και παλιός εκτροφέας με εμπειρία γνωρίζει - για τους υπόλοιπους έχει μεγάλη σημασία τι θα πει το πουλί στο διαγωνισμό .
'Ενα μέτριο πουλί αλλά καλά προπονημένο μπορεί εκείνη τη μέρα να αποδώσει το μέγιστο .Ένα καλό πουλί απροπόνητο ίσως δε κελαηδήσει τίποτα.Γιαυτό σε άλλο θέμα παλιότερα είχαμε πει ότι το παν δεν είναι φίσσα του πουλιού. Η φίσσα είναι μια φωτογραφία, το τι είπε το πουλί σε ένα 20λεπτο της ζωής του.

THODORIS1982
30-11-11, 00:18
Nα κάνω λίγο μια χαζή ερώτηση;

Στους διαγωνισμούς το stam πρέπει να είναι σε ολόδια κλουβιά; Το ρωτάω γιατί έχω δυο χρωματισμούς ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
30-11-11, 10:11
Ως τετραδα οφειλεις να τα εχεις σε ισα ως προς τη διασταση κλουβια και στη βαλιτσα τους, το να διαφερουν τα ξυλακια στην υφη τους δε λεει κατι. Περισυ καποιοι πρωτοεμφανιζομενοι στειλαν τα πουλια σε μικρα μεταλικα κλουβια...δε βαριεσαι για ολους βγαινει ο ηλιος, προσωπικα δεν κολλαω σε τετοια. Δεν αποκλειω δε, να κατεβασω καποια ''μονα'' σε ξυλινα μεν αλλα οχι τα γνωστα, να ειναι δηλαδη του εμποριου ξυλινα, λιγο μεγαλυτερα απο τα γνωστα...μονο αν χρειαστει ομως. Μαλιστα περισυ επισης επειδη το ειχα 2πορτο, εστειλα χαρτζ στην Αθηνα & τιμπραντο στην Πτολεμαιδα τα μονα τιμπραντο τα πηγα σε μια ζευγαρωστρα και τα βαλαμε εκει σε κλουβια του συλογου.

ROSSIGNOL
30-11-11, 12:03
Γνωρίζοντας από μια μακροχρόνια εμπειρία διαγωνισμών τα kλouβakia τον διαγωνισμών πρέπει να είναι ιδιοκτησία του οργανωτή συλλόγου, και για πόλους λόγους υγείας τα kλouβakia πρέπει να είναι πεντακάθαρα και απολυμασμένα, να είναι όλα ίδια να μην υπάρχουν εξαίρεσης όπως ΠΧ να έχουν ένα αυτοκόλλητο παραπάνω η κάποια διαφορα στο χρώμα όπως αυτό που λέει ο Θοδωρής ανοιχτό η πιο σκούρο, η βαλίτσες και τα κλουβιά που μεταφέρουν τα πουλια στον διαγωνισμό πρέπει να απομακρύνονται από τον χόρo διαγωνισμού και από τον χορό που "εκλοβισουμε" τα πουλια, πρέπει να ίπαρχοι ένας υπεύθυνος που να έχει γνώσης γιατρού η να έχει κάποια μεγάλη εμπειρία στα καναρίνια και να κάνει ένα οπτικών έλεγχο πριν από την παραλαβή τον πουλιών "ουτοσοστε" να μην φέρνουν σε κίνδυνο να κολλήσουν τα πουλια που εμπιστεύεται ένας εκτροφέας στους οργανωτές τον διαγωνισμών από κάποια άρωστα πουλια η από τις ψείρες, που είναι πιθανόν να υπάρχουν στα κλουβιά μεταφοράς, άλλωστε η οργανωτές τον διαγωνισμών εισπράττουν κάποιο ποσο από τους συμετέχοντες στον κάθε διαγωνισμό για κάθε καναρίνι δυο η τρία euro, ίσος και παραπάνω αν χρειάζεται για να καλυφθούν τα έξοδα όλυς αυτής τις διαδικασίας.

THODORIS1982
30-11-11, 15:53
Τάκη στη Γαλλια ίσως να γίνεται αυτό.Είναι τελείως διαφορετικά τα οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να γίνει. Τα κλουβιά που διαθέτουν οι οργανωτές είναι απλά για τα παιδιά που δεν έχουν. Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν συμμετέχουν με τα δικά τους.Ένα σετ κλουβιών με βαλίτσα κοστίζει γύρω στο 100αρικο στην Ελλάδα ,οπότε καταλαβαίνεις και από μόνο σου ,ότι τα έσοδα από τις συμμετοχές δε είναι ικανά να καλύψουν όλα τα έξοδα και ταυτόχρονα να επαρκούν και για αγορές κλουβιών.

Την ερώτηση δεν την έκανα για να δημιουργήσουμε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών ,άλλωστε αυτό το πράγμα το έχουμε ξανασυζητήσει. Απλά αν υπάρχουν περιορισμοί καλύτερα είναι τις αλλαγές να τις κάνω τώρα και όχι εκείνη τη μέρα του εγκλωβισμού.Και γιαυτόν το λόγο έκανα την ερώτηση.

Μη προσπαθείς στο μυαλό σου να συγκρίνεις τις οικονομικές δυνατότητες μιας παγκόσμιας διοργάνωσης με εναν τοπικό ή εθνικό διαγωνισμό στην Ελλάδα.

THODORIS1982
30-11-11, 16:00
Ως τετραδα οφειλεις να τα εχεις σε ισα ως προς τη διασταση κλουβια και στη βαλιτσα τους, το να διαφερουν τα ξυλακια στην υφη τους δε λεει κατι..
οπότε η κάθε τετραδα πρέπει να έχει ένα χρώμα ή καφέ ή κίτρινο και να μην είναι ανάμεικτο το stam;
Aυτό το πράγμα ισχύει και για τα πουλιά που αποτελούν το stam; δηλαδή πχ εσύ βάζεις τετράδα πράσινα τιμπράντο ή μπορείς η τετράδα σου να αποτελείται και από κίτρινα και από πράσινα;

ROSSIGNOL
30-11-11, 16:43
Θοδωρή δεν σκέπτομαι με αυτόν τον τρόπο και ουδέποτε θέλησα να προκαλέσω αντιπαράθεση, νομίζω και επιμένω ότι ένα ξύλινο κλουβάκι κοστίζει χονδρικά 5 euro το ένα, αν ο σύλλογος αγοράζει σε κάθε χρόνο 100 κλουβιά σαν μια επένδυση είναι 500 euro σε 5 χρονια θα έχουν 500 κλουβιά που θα είναι ιδιοκτησία του συλλόγου μονο με αυτόν τον τρόπο πάμε μπροστά αν θέλουμε να καλυτερέψουμε αυτό το χόμπι συγγνώμη εγώ το βλέπω μονο με αυτό το μάτι όχι για να κάνω αντιπαράθεση.

THODORIS1982
30-11-11, 19:23
Τάκη 17 ευρώ κοστίζουν στην Ελλάδα μην την ψάχνεις .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
30-11-11, 19:44
Το τι χρωμα θα ειναι τα πουλια ουδολως ενδιαφερει κανεναν, για τα κλουβακια ειπα να ειναι πρωτα πρωτα ισομεγεθη και στη βαλιτσα τους (αυτο για τις 4αδες), τα δικα μου ειναι αβαφα και ετσι ψιλομοιαζουν μεταξυ τους ασχετα αν καποιο ειναι απο ξυλο οξυας η το αλλο απο πευκο κοκ. Αν τα δικα σου ειναι βαμμενα και εχουν μεγαλες διαφορες οπτικα...τι να πω, καλα ειναι να ταιριαζουν, δεν εχω υποψη καποιο κανονισμο επ αυτου. Ζητημα συμμετοχης η μη δεν τιθεται απλα φροντισε οσο γινεται να εχεις ομοιομορφα σετ κλουβιων, ετσι για το τυπικο εστω.

kostas24
30-11-11, 22:05
'Ενα μέτριο πουλί αλλά καλά προπονημένο μπορεί εκείνη τη μέρα να αποδώσει το μέγιστο .Ένα καλό πουλί απροπόνητο ίσως δε κελαηδήσει τίποτα.Γιαυτό σε άλλο θέμα παλιότερα είχαμε πει ότι το παν δεν είναι φίσσα του πουλιού. Η φίσσα είναι μια φωτογραφία, το τι είπε το πουλί σε ένα 20λεπτο της ζωής του.

Θοδωρή έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτό που λες.από την άλλη όμως,σε αυτό το "άτιμο" εικοσάλεπτο κρίνονται οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς!!!αυτό το no song μπορεί να σε τρελάνει!!!άσε που νομίζεις ότι το εικοσάλεπτο διαρκεί 10 δευτερόλεπτα.......

THODORIS1982
01-12-11, 19:39
1)Mέχρι πόσες μέρες πριν τον διαγωνισμό κάνουμε πρόβες; Μήπως για κάποιες μέρες νωρίτερα πρέπει να τα αφήσουμε να ηρεμίσουν οι συνεχίζουμε ακάθεκτοι μέχρι την τελευταία μέρα;

2)πρέπει σταδιακά να αυξάνουμε και τη διάρκεια της πρόβας; Μέχρι και την σημερινή πρόβα , στήνω ακριβώς για 10 λεπτά .Πρέπει να αυξάνω σιγά σιγά ,μέχρι να φτάσουμε σε 20 λεπτο;

ROSSIGNOL
01-12-11, 21:04
Θοδωρή βγάλε ένα βιντεάκι 5 λεπτών την πρόβα που τραγουδάνε και βάλτην να την ακούσουμε είναι πιο καλά για ένα παράδειγμα.

THODORIS1982
01-12-11, 21:53
Όχι δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία ,ακόμα και αν το θέλω για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Τάκη μια φωτογραφία έβαλα με το stand προπόνησης και βρέθηκε χωρίς την άδεια μου σε άλλο φόρουμ ,που μάλιστα επιχειρηματολογούσαν ότι βασανίζουμε τα πουλιά.